Mindfulness

Midwinter retraite dag: Adem & stilte

Retraite betekent letterlijk: jezelf terugtrekken. Meestal op een stille plek, even pas op de plaats maken en afstand creëeren van de waan van alle dag. Even niet meer van alles moeten, gewoon er zijn op dit moment, zonder afleiding, zonder telefoon, krant, boek of verplicht praatje. Stilstaan, kijken, luisteren naar wat er nu is.

Ik zal je de dag door begeleiden met behulpzame oefeningen, en aandacht voor je ademhaling hierin omdat ademen de natuurlijkste manier is om weer in contact te komen met je levensenergie. Als je voller en dieper gaat ademen, ga je meer voelen met als gevolg meer contact met wat er is op dit moment.

Zondag 5 januari 2020: Adem & Stilte dag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Deze dag is er tijd voor stilte, rust en bezinning. Een dag voor jezelf met alle aandacht gericht op het contact met jezelf. We doen mindfull oefeningen met aandacht voor de adem simpelweg door deze te volgen hoe die gaat, zonder te hoeven veranderen. Daarnaast zal ik een ademsessie begeleiden waarin je voller en verbonden gaat ademen. We zullen meditatie beoefenen en  mindfull yoga oefeningen / lichaamswerk doen. Aan het begin en eind van de dag zullen we een inquiry (zelfonderzoek) doen, een oefening waarin je wordt uitgenodigd om stil te staan en te onderzoeken bij wat er in het huidige moment aanwezig is bij jou.

  • Kosten €125 (incl. lunch)
  • Verwersdijk 65B, 2611 NE Delft
  • Begeleiding: Petra van Mourik 

                                                                                   Ik adem in en kom tot rust.

                                                                                   Ik adem uit en glimlach.

                                                                                  Thuisgekomen in het nu

                                                                                   wordt dit moment een wonder..!

                                                                                                        (Thich Nhat Hanh)

 

 

MBSR mindfulness training

(mindfulness based stress reduction, ontwikkeld door Jon KabbatZinn)

"Aandachtstraining' of 'mindfulness' training is een duidelijk omschreven achtweeks programma. Mindfulness training is een praktische training voor het ontwikkkelen van de vaardigheden voor mindfulness. Je leert door te doen, te oefenen.

In deze training leer je om met vriendelijke, niet oordelende aandacht bewust in het hier en nu aanwezig te zijn. Je leert je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties waarnemen, zodat deze samen kunnen gaan werken waardoor er meer rust en aanwezigheid kan ontstaan.

Onderdelen van iedere bijeenkomst zijn:

  • begeleide aandachts- en concentratieoefeningen
  • bewegingsoefeningen
  • zit- en loopmeditatie

Daarnaast komen er theoretische aspecten aan bod en is er ruimte voor het bespreken van ervaringen. Doordat je nauwkeurig naar je ervaringen leert kijken wordt je opmerkzaamheid gescherpt en kunnen inzichten ontstaan.

Thema per bijeenkomst:

  • 1: Automatische piloot
  • 2: Waarnemen basishouding
  • 3: Grenzen & Mogelijkheden. Hier-en-nu aanwezig zijn
  • 4: Stress en stressreacties
  • 5: Stress bewust beantwoorden
  • 6: Communicatie & contact in aandacht
  • 7: Zelfzorg: hoe kun je zo goed mogelijk voor jezelf zorgen
  • 8: Einde training: evaluatie en toekomst

Mindfullness is bestemd voor iedereen die meer aandacht, tijd en ruimte aan zichzelf wil geven en/of last heeft van allerlei uiteenlopende klachten, zoals onrust, stress, piekeren, pijn, slapeloosheid, depressie en/of angst.

Uit onderzoek blijkt dat bij deelnemers aan MBSR lichamelijke en psychische klachten afnemen, ze effectiever leren omgaan met stresssituaties, zij zich beter kunnen ontspannen en een grotere kwaliteit van leven ervaren.

Kortom: door mindfulness wordt het leven...

Lichter: Minder klachten, minder lijden, minder hersenspinsels,

Plezieriger: Vaker in het hier en nu, meer genieten, meer diepte en kwaliteit in het leven ervaren,

Warmer: Milder, vriendelijker, meer omarmend en verbindend,

Vrijer: Eerder een bewuste respons, contact maken met wat echt belangrijk is, makkelijker met ongemak omgaan, flexibeler met veranderingen omgaan.

Werkwijze

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, waarin aandachtsoefeningen doorgenomen worden en na afloop besproken worden. Een aantal van deze oefeningen krijg je vervolgens op een cd mee om thuis verder te oefenen.

Aandacht trainen is een vaardigheid trainen en vraagt oefening en herhaling. Tijdens deze training is het van belang om thuis ook dagelijks te oefenen. Gedurende de training geldt als richtlijn een tijdsinvestering van drie kwartier per dag.

Op dit moment geef ik geen mindfulness training.